Gemakkelijke kunst, of beter gezegd, ‘duplicate kunst’, is een steeds groter wordend probleem in de kunstwereld. Het is een verontrustende trend waarbij kunstenaars zonder enige creatieve originaliteit de meesterwerken van beroemde kunstenaars zoals Miro, Mondriaan, Picasso en Haring simpelweg kopiëren of ‘hermaken’ om ze vervolgens te verkopen als hun eigen werk.

Dit soort praktijken zijn niet alleen immoreel, maar ondermijnen ook de essentie van kunst. Kunst moet een uiting zijn van creativiteit, originaliteit en persoonlijke visie. Het is een manier om onze emoties, ideeën en ervaringen te delen met de wereld. Maar duplicate kunstenaars ontnemen ons van deze unieke en waardevolle aspecten van kunst. Het ‘kunstwerk’ dat voortkomt uit duplicate praktijken is niets meer dan een zielloze imitatie. Het mist de diepgang, het verhaal en de betekenis die het originele werk heeft. Het is een oppervlakkige kopie die afbreuk doet aan de artistieke integriteit van het oorspronkelijke kunstwerk en de kunstenaar.

Bovendien ondermijnen duplicate kunstenaars niet alleen het werk van de grote meesters, maar ook de inspanningen van echte kunstenaars die hun ziel en zaligheid in hun werk leggen. Het is oneerlijk en respectloos tegenover hen en hun toewijding aan hun ambacht. Deze trend van gemakkelijke kunst en duplicate praktijken ontdoet de kunstwereld van zijn authenticiteit en waarde. Het maakt het moeilijker voor echte kunstenaars om zich te onderscheiden en waardering te krijgen voor hun werk. Het commercialiseert kunst en zet het om in een goedkope consumptiegoed, wat afbreuk doet aan de ware betekenis en kracht van kunst.

Het wordt hoog tijd dat we als kunstliefhebbers, verzamelaars en de kunstgemeenschap in het algemeen deze trend kritisch onder de loep nemen en actie ondernemen om de integriteit van kunst te waarborgen. Laten we een halt toeroepen aan gemakkelijke kunst en het ‘kunstwerk’ in ere herstellen door de unieke, creatieve en originele stemmen van echte kunstenaars te erkennen en te ondersteunen. Zo kunnen we de kunstwereld beschermen en in stand houden als een waardevolle en betekenisvolle uiting van menselijke creativiteit en expressie.

© ‘RESPONSUM, het antwoord maakt het werk’