De energiestoot of “drug” die kunst teweegbrengt, is een dubbelzijdig zwaard dat zowel de kunstenaar als de koper kan beïnvloeden. Kunst heeft het potentieel om een diepe emotie en vervoering op te wekken, maar het kan ook een verslavende kracht hebben die leidt tot oppervlakkigheid en commerciële exploitatie.

Voor de kunstenaar is het creëren van kunst vaak een bevrijdende en cathartische ervaring. Het stelt hen in staat om hun innerlijke emoties, gedachten en ideeën te uiten en zichzelf volledig te uiten. Kunstenaars worden gedreven door passie en een verlangen om iets unieks en waardevols te creëren. Maar deze creatieve energie kan ook leiden tot een soort verslaving, waarbij kunstenaars voortdurend op zoek zijn naar die “high” van het creëren van iets nieuws en opwindends. Hierdoor kunnen ze soms in een cyclus van productie en vernieuwing terechtkomen, waarbij de ware diepgang en betekenis van hun werk verloren kunnen gaan. Aan de andere kant hebben kunstkopers vaak een vergelijkbare verslaving aan de energie en emotie die kunst kan oproepen. Ze zoeken naar kunstwerken die hen raken, inspireren of hun interieur verfraaien. Maar deze zoektocht kan soms veranderen in een oppervlakkige jacht naar statussymbolen of waardevolle investeringen. Kunst wordt dan een middel om zichzelf te verheffen in sociale kringen of om winst te maken, in plaats van een oprechte waardering voor de kunst zelf.

Wat maakt kunst waar? Het antwoord ligt in de echte emotionele impact en betekenis van het werk. Kunst moet meer zijn dan alleen een stimulans of energiestoot; het moet ons diep raken en ons aanzetten tot reflectie en emotie. Ware kunst heeft een ziel, een verhaal, en is een uiting van de menselijke ervaring. Het is niet slechts een oppervlakkige sensatie, maar een diepgaande verbinding met de menselijke emotie en het menselijk bestaan. Als kunstenaars en kopers van kunst kunnen we streven naar een diepere en meer oprechte waardering voor kunst. Laten we kunst niet zien als een verslaving of statussymbool, maar als een bron van inspiratie en betekenis. Laten we de energiestoot van kunst omarmen, maar niet verliezen in de oppervlakkigheid ervan. Want alleen wanneer we de ware waarde van kunst erkennen, kunnen we het potentieel ervan volledig benutten om ons leven te verrijken en onze geest te voeden.

© ‘RESPONSUM, het antwoord maakt het werk’